Cara Mendapat Khasiat Dari Puasa


khasiat puasa dan cara mendapatkannya : bersesuaian dengan bulan ramadhan kami kongkikan khasiat puasa dan cara mendapatkannya.

para penyelidik ilmu perubatan telah membuktikan bahawa puasa dapat membuang toksik / racun2 dari badan dan secara tidak langsung dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh dalam melawan penyakit. menurut dr. mac fadon, seorang doktor dari amerika, “puasa adalah seperti tongkat ajaib yang dapat menyembuhkan penyakit yang membabitkan perut.” banyak kejayaan beliau mengubati pesakit2nya dengan menganjurkan mereka agar berpuasa sebagai alternatif kepada ubat2 moden. dan puasa bukan sahaja dapat menjaga kesihatan dan melawan penyakit bahkan dapat juga menajamkan minda kita.

dalam ilmu biologi, ketika perut dan usus melakukan proses pencernaan, otak tidak dapat berfungsi dengan baik. ini kerana tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada kerja-kerja penghadaman makanan. sebab itulah apabila kita makan sampai terlalu kenyang, otak kita akan menjadi lemah untuk berfikir dan tubuh pun akan rasa mengantuk dan malas. ketika berpuasa, tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada otak. ini menjadikan otak dapat bekerja dengan lancar dan memberi peluang kepada diri kita untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti yang menggunakan mental dan fizikal yang berkesan.

dr. alan cott, seorang pakar perubatan amerika syarikat melaporkan terhadap penyelidikan psikologi membuktikan bahawa puasa mempengaruhi darjah kecerdasan seseorang. ujian dilakukan terhadap sekumpulan orang yang rajin berpuasa dan sekumpulan orang yang tidak berpuasa. keputusannya, ternyata menunjukkan bahawa orang yang rajin berpuasa memperolehi skor (markah) yang jauh lebih tinggi dalam ujian berbanding dengan orang yang tidak berpuasa.

puasa juga insyaallah dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. suatu kongres antarabangsa bertemakan “kesihatan dan ramadhan” telah diadakan di casablanca, morocco pada tahun 1996. pakar-pakar perubatan dari seluruh dunia telah membentangkan lebih kurang 50 kajian ketika itu. kesemua kajian itu mengesahkan puasa mampu mencegah serta menyembuhkan pelbagai jenis penyakit yang dihidapi manusia. kesimpulan kongres itulah yang menekankan 4 fadhilat berpuasa dari sudut kesihatan yang jelas iaitu, menurunkan gula darah, tekanan darah, lipid darah dan berat badan.

cara berpuasa yang berkesan menurut sains perubatan

1. berbuka dengan buah-buahan dan minuman daripada bahan semulajadi. elakkan pengambilan gula putih, sirap, pewarna dan perasa tiruan. gantikan dengan gula merah, madu lebah dan jus buah-buahan asli.

2. disarankan solat maghrib terlebih dahulu kerana memberi peluang kepada perut supaya mencerna makanan.

3. semasa berbuka, sebaiknya ambillah makanan yang mudah dihadam, mengandungi serat dalam kadar yang sedikit, kurangkan makanan yang berminyak, berempah dan pedas. perbanyakkan sayuran, tauhu dan kekacang. kurangkan pengambilan protein haiwan seperti daging kerana ia makanan yang paling kompleks dan susah dihadam.


4. minum air putih atau teh herba yang mengandungi getah anggur, kembang semangkuk dan biji selasih. ia bertujuan untuk mencuci usus dan menyenagkan membuang air besar.

5. elakkan pengambilan kopi dan teh, kerana minuman ini mengandungi kafein yang boleh memberi banyak rangsangan kepada saraf dan jangtung ketika berpuasa. kafein juga memberi rangsangan kepada bahagian perut kerana mengandungi asid hidroklorit berlebihan yang menyebabkan gestrik.

6. pastikan karbohidrat di dalam badan mencukupi. sekiranya tidak mencukupi, badan akan cepat terasa lemah dan tidak bertenaga di siang hari

7. tidak perlu mengambil makanan tambahan seperti vitamin dan sebagainya kerana kandungannya yang berlebihan akan terbuang menerusi air kencing.

8. rasulullah menyarankan agar melewatkan sahur kerana ia menepati waktu bersarapan pagi. kajian pakar sains perubatan di malaysia dan barat menunjukkan bahawa makanan yang utama dalam masa 24 jam ialah waktu sarapan pagi. ia bertujuan untuk memelihara badan berbanding waktu lain. amalan bersahur ini menjadi lebih penting untuk ketahanan badan terutama kepada kanak-kanak yang dilatih berpuasa kerana glukosa dalam darah akan menurun selepas bangun tidur.

makanan yang boleh menjejaskan kesihatan semasa berpuasa

1. air paip yang tidak dimasak dan tidak ditapis.

2. makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna, perasa tiruan (seperti: burger, sosej, mee segera, air dalam tin, air dalam kotak, nugget dan sebagainya).

3. makanan masin perlu dielakkan semasa berpuasa kerana ia boleh menyebabkan air bertakung dalam badan...SUMBER
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info Islam dengan judul Cara Mendapat Khasiat Dari Puasa. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://islam4online.blogspot.com/2012/07/cara-mendapat-khasiat-dari-puasa.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Min Yahya -

Belum ada komentar untuk "Cara Mendapat Khasiat Dari Puasa"

Post a Comment

Arsip Blog