Cara Menyelesaikan Hutang Kepada Orang Bukan Islam


Cara Menyelesaikan Hutang Kepada Orang Bukan Islam

Soalan
SAYA pernah berhutang dengan rakan bukan Islam dan hingga kini belum menjelaskannya. Saya cuba mencarinya namun gagal kerana dia sudah berpindah dan tiada siapa tahu alamat serta nombor telefon untuk dihubungi.

Bagaimana caranya untuk menyelesaikan hutang itu, adakah boleh saya bersedekah dengan berniat untuk membayarnya?

AZIZ
Kuala Kangsar, Perak

Jawapan
Hutang ialah tanggungjawab yang wajib dilangsaikan, tidak kira sama ada pemberi hutangnya beragama Islam atau bukan Islam. Jika pemberi hutang tidak dapat dikesan selepas pelbagai ikhtiar dijalankan, harus bersedekah wang itu bagi pihak pemberi hutang beragama Islam.

Bagi pemberi hutang bukan beragama Islam, ia boleh digunakan untuk membuat apa-apa kebajikan bersesuaian kerana mereka tidak bersedekah kerana Allah.

Apapun, jika warisnya datang menuntut, wang itu wajib dikembalikan. Cukuplah ada niat baik untuk melangsaikan hutang itu dan ia akan dihisab oleh Allah SWT
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info Islam dengan judul Cara Menyelesaikan Hutang Kepada Orang Bukan Islam. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://islam4online.blogspot.com/2012/08/cara-menyelesaikan-hutang-kepada-orang.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Hafiz Muslim -

Belum ada komentar untuk "Cara Menyelesaikan Hutang Kepada Orang Bukan Islam"

Post a Comment

Arsip Blog