Senarai 5 Tips Menjaga Buah Pinggang Untuk Anda...


5 Tips Menjaga Buah Pinggang

1. Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

2. Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei).

3. Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia seperti pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

4. Pengambilan coklat perlu dielakkan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick, dilarang sama sekali mengambil minuman bergas kerana ia mampu merosakkan buah pinggang.

5. Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan di ladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info Berita / info Dunia / info Informasi dengan judul Senarai 5 Tips Menjaga Buah Pinggang Untuk Anda.... Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://islam4online.blogspot.com/2012/06/senarai-5-tips-menjaga-buah-pinggang.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Min Yahya -

Belum ada komentar untuk "Senarai 5 Tips Menjaga Buah Pinggang Untuk Anda..."

Post a Comment

Arsip Blog