Undang : Acheh haramkan pakaian ketat. malaysia bila agaknya..

BANDA ACEH - Premis-premis perniagaan di wilayah Aceh, tidak lama lagi akan diharamkan menjual pakaian yang ketat.

Pengumuman itu dibuat selepas polis Syariah di Banda Aceh menahan dan menegur lebih 50 wanita dan tiga lelaki kerana melanggar kod berpakaian secara Islam, termasuk memakai pakaian ketat dan pendek.

Ketua penguatkuasa agensi yang memantau pelaksanaan undang- undang Syariah di Aceh, Samsuddin berkata, pejabatnya akan mengeluarkan satu pekeliling yang akan mengharamkan premis-premis perniagaan menjual pakaian ketat.

"Gabenor Aceh yang baru dipilih juga menyokong pelaksanaan undang-undang Islam itu," kata Samsuddin.

Polis Syariah di Aceh sering melakukan rondaan untuk menguatkuasakan undang-undang Islam dan mengharamkan kelakuan tidak wajar antara pasangan yang belum berkahwin.

Pegawai akan merekodkan butiran peribadi mereka yang ditahan melakukan kesalahan, menasihati mereka dan memaklumkan bahawa mereka mungkin akan dipenjara atau dirotan jika ditahan sekali lagi.

Menurut Samsuddin, agensinya telah menahan kira-kira 300 wanita yang melanggar kod berpakaian secara Islam dalam tempoh dua bulan lalu. - DPA 
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info Berita / info Islam dengan judul Undang : Acheh haramkan pakaian ketat. malaysia bila agaknya... Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://islam4online.blogspot.com/2012/06/undang-acheh-haramkan-pakaian-ketat.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Min Yahya -

Belum ada komentar untuk "Undang : Acheh haramkan pakaian ketat. malaysia bila agaknya.."

Post a Comment

Arsip Blog